Selecteer pagina

Aankondiging boswerkzaamheden in omgeving

Aankondiging boswerkzaamheden in omgeving

Mededeling van Staatsbosbeheer Fryslân:

Staatsbosbeheer start deze week met boswerkzaamheden in de omgeving Noordwolde en Zandhuizen. Het gaat om een reguliere dunning waarbij bomen worden weggehaald om andere bomen ruimte te geven om goed verder te groeien. Dit is nodig om het bos vitaal en gevarieerd te houden. Plaatselijk kunnen de boswerkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn.

Bomen met een stip
Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. In de winterperiode vindt de reguliere dunning plaats. Dit start met het zorgvuldig kiezen van bomen die voorzien worden van een markering (gekleurde stip), het zogenaamde blessen. Door de stippen op de bomen is het voor de bestuurder op de oogstmachine duidelijk welke boom kan worden weggehaald en welke boom kan blijven staan. Zo ontstaat er licht en ruimte voor bomen die blijven staan. Het zorgt tevens voor een nieuwe generatie bomen doordat er licht valt op de open plekken zodat zaden kunnen ontkiemen. Er ontstaat zo een bos met variaties in leeftijd, soorten en
structuur. Het bos blijft dus bos.

Boswerkzaamheden
De tweede week van december zal de oogstmachine van start gaan met de dunning van bossen rondom de Spokeplas in Noordwolde, Noordwolde-zuid, Zandhuizen, Oosterstreek en ten oosten van Oldeberkoop. De machine zaagt de boom om, verwijdert de takken en zaagt de stam in stukken. Staatsbosbeheer streeft ernaar dat het hout van de gekapte bomen zo hoogwaardig en duurzaam mogelijk wordt toegepast. Hout uit dit bos wordt gebruikt voor bijvoorbeeld woningen, meubels en papier en is afhankelijk van de kwaliteit van het hout. Voor aanvang van de werkzaamheden zijn de bosvakken geïnventariseerd op bijvoorbeeld dassenburchten of roofvogelnesten. Als deze er zijn worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Tijdens de werkzaamheden blijven paden zo veel mogelijk toegankelijk, maar kunnen tijdelijk flink modderig zijn door het werkverkeer. Het herstelwerk van de paden wordt uitgevoerd zodra het werk is afgerond en het weer het toelaat.

Het laatste nieuws…

SamenLoop voor Hoop

Contact opnemen?

Je kunt ons mailen: dorpsbelang@boijl.com

Pin It on Pinterest