Selecteer pagina

Boijl Bloeit en….wordt steeds groener!

Boijl Bloeit en….wordt steeds groener!

In februari 2020 werd in Boijl een start gemaakt met het gemeentelijke project Dorpen in het Groen. We konden bloembollen bestellen, maar ook bomen, struiken en vogelnestkastjes. En daar is veel gebruik van gemaakt! Alles om de biodiversiteit te vergroten, kleur en verkoeling te brengen en ook om de eikenprocessierups wat te beteugelen.

Gemeente aan zet
Nu is het de komende maanden de beurt aan de gemeente om in Boijl het openbare groen te verfraaien en te versterken. Tijdens de startbijeenkomst in 2020 werden de aanwezigen uitgenodigd om samen met de gemeente invulling te geven aan een mooi groenplan. Een achttal Boijligers heeft hier gehoor aan gegeven en is met Rudolf Jongsma en Wessel Wapstra van de gemeente aan de slag gegaan. Dit resulteerde in een tekening, KLIK HIER, (wil je gedetailleerd inzoomen en de pdf per mail ontvangen, stuur ons een mail) waarin op een tiental plaatsen is aangegeven waar nog ruimte is voor bijvoorbeeld een mooie walnotenboom of een magnolia.
We kiezen in december een geschikt moment om met een groep vrijwilligers de bomen te planten.

Wat gaan we verder doen?
Het voorstel is om de plantvakken bij de kerk te vergroten en te beplanten met zogenaamde prairiebeplanting. Deze prachtige beplanting is in Wolvega te zien op drie rotondes. Natuurlijk houden we er rekening mee dat er genoeg ruimte overblijft om de jaarlijkse kerstboom van de OJP te plaatsen.
Ook bij het speeltuintje aan De Brink willen we een grote bloembak met prairiebeplanting plaatsen. Deze wordt bij Hoeve Boschoord gemaakt van cortenstaal.
Het middenterrein van De Daoken kan wel wat meer kleur gebruiken. Hier wordt gedacht om bloembollen en Alliums (sieruien) tussen de bodembedekker te poten.

Bloeiende bermen
De gemeente heeft Ecogroen gevraagd om in Weststellingwerf te inventariseren welke bermen geschikt zijn om in te zaaien met een bloemenmengsel. In Boijl zien wij zelf kansen aan de Reeweg, de Klokkeweg, de Boschoordweg en net buiten het dorp richting Elsloo. We wachten het advies eerst even af.

Reacties welkom!
Wij hopen natuurlijk dat jullie ook enthousiast worden van meer groen in Boijl. Maar heb je een op- of aanmerking op voorstellen op de tekening, dan horen wij dat ook graag. Doe dit wel binnen 2 weken vanaf nu, dan kunnen wij daarna weer verder.

Gemeente Weststellingwerf,
Rudolf Jongsma en Wessel Wapstra

Groencommissie Boijl,
Yntze de Vries, John Hessels, Kornelius Boersma, Karel Bakx, Wil van den Brink en Anne-Marie van der Geest.
Voor meer info: tel. 0561-421290

Vogelwacht Boijl,
Roelof van de Boer en Douwe de Vries

Het laatste nieuws…

SamenLoop voor Hoop

Contact opnemen?

Je kunt ons mailen: dorpsbelang@boijl.com

Pin It on Pinterest