Viering 700 jaar Boijl van start gegaan!
Het jubileumjaar is afgelopen zaterdag gestart met de feestelijke aftrap. Herauten en jonkvrouwen te paard overhandigden na een tocht door het dorp op het Brinkplein een proclamatie aan de voorzitter van Dorpsbelang Pim Pera. Daarna onthullen burgemeester Van de Nadort en wethouder Zonderland in dorpshuis De Tille de oorkonde uit 1320 waarop Boijl voor het eerst vermeld staat. Vervolgens was de historische film “Daor klept de klokke weer” te zien. Deze korte film werd ingeleid door Sietske Bloemhoff van de Stellingwarver Schrieversronte en speelde zich af rond 1500, de tijd waarin de Stellingwerven hun onafhankelijkheid verloren. Ze werden toen onderdeel van Friesland. Na de film volgde een middeleeuwse maaltijd, verzorgd door o.a. Erica Harmsen. Een maaltijd in de stijl van de dag: linzensoep met zwijnenvlees en spek en breekbrood. ‘s Avonds hield Dennis Worst een lezing met het thema “Een eindeloze veenwildernis” over de geschiedenis van het landschap in en om Boijl. De dag werd afgesloten met gezellig nazitten in ‘t Brinkhuus.
Lees het uitgebreide verslag van de Archiefgroep via deze link!
Organisatie: Dorpsarchief Boijl
Meer foto’s? Hou het fotoalbum in de gaten!
Dit jaar bestaat het dorp Boijl 700 jaar. Dat viert het dorp met om de 700 uur een bruisende activiteit. Vele verenigingen en clubs doen mee. Zo gebruikt Boijl de energie en de talenten in het dorp. En zo verbindt het dorp mensen van verschillende achtergronden. Dit helpt om het dorp ook de komende decennia vitaal te houden en een fijne plek om te wonen. Meer informatie is te vinden op www.boijl.com/700jaar. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Iepen Mienskipsfûns en de gemeente Weststellingwerf en worden gecoördineerd door het Boijl 700-comité.
Een greep uit de overige activiteiten die in 2020 op stapel staan in Boijl: Wampex-opdracht op plein, Bourgondische maaltijd, Tentoonstelling ‘Onderwijs door de jaren heen’, Historische wandeltocht en Struuntocht kinderen, Bevrijdingsfeest (75 jaar bevrijding) met Drums en Pipes, oude oorlogsvoertuigen, een big band en stijldansers, Levend Ganzenbord, realiseren van een blijvend historisch dorpsommetje, Stratenquiz thema 700 jaar Boijl, Cultuur bij je buur, Middeleeuwse Markt, gezamenlijk maken van een 3D kunstwerk, Openluchtspel door plaatselijke toneelvereniging, Mountainbiketocht en -clinic langs cultuurhistorie, Preek in 700 woorden en een Film- en foto archiefmiddag.
Foto’s: Lenus van der Broek, Amanda Melchior, Jan Veldhuizen en Winfred Boekhoudt